Raya og den sidste drage

Ny Disney-film som indeholder storslået animation, actionfyldt eventyr, sjove karakterer og en handlekraftig heltinde. Filmens hovedperson, Raya, kæmper sammen med dragen, Sisu, om at finde, samle og forene fem stykker af en dragediamant, som skal genforene landet Kumandra, som år tilbage blev splittet i fem regioner.

Kumandra var et skønt og fredfyldt land indtil nogle sjælløse skabninger, de såkaldte Drunnere, dukkede op og ødelagde alt liv ved at forvandle alle til sten. Raya og Sisus mission bringer dem ud på mange farefulde prøvelser, og de er oppe imod splid, fjendskaber og andre tragiske hændelser, der hører fortiden til. Alt dette besværliggør missionen om at få samlet diamantens fem dele for derigennem at opnå fred og forening.

De fleste børn drages af eventyrgenrens intense spænding og kan desuden identificere sig med filmens store følelser som fx (u)retfærdighed og (u)venskab. 

Vi voksne kan nok genkende visse historiske og aktuelle træk omkring verdenssituationen, som også gør filmen værd at se.

Raya og den sidste drage giver også anledning til samtaler om handlekraftige heltinder. Samtidig er det oplagt at kaste lys på det modsatte køns positioner, som typisk fremstår knapt så heltemodigt og skarpt. En (lidt uheldig) tendens, som efterhånden kan observeres i nyere børne- og ungdomsfilm.