Mini-Zlatan og onkel Tommy

Vi skal tilbage til 2. verdenskrig, hvor filmens to hovedpersoner er søskendeparret Gerda (10 år) og Otto (12 år). Vi befinder os i Norge ved juletid – og en noget overraskende julegave venter de to børn. Julegaven viser sig at være to jødiske børn, som er skjult hos Gerda og Ottos tante, hvor julen dette år skal fejres.

Gerda er opsat på at hjælpe de jødiske børn i sikkerhed over grænsen til Sverige. Otto derimod er skeptisk og præget af historien om, at jøder er skadedyr og slet ikke hører hjemme i Europa. De fire børn begiver sig ud på en farefuld flugt gennem skoven, hvor de jages gennem sneen af glubske hunde og bevæbnede tyske soldater. Den underliggende stemning rammer en ubehagelig følelse af mistillid, når det kommer til hvilke personer, der undervejs er til at stole på.

Ud over at være en spændingsfilm, giver Flugten over grænsen et indblik i nazisternes jødeforfølgelse – set fra et barns perspektiv. Filmens tema om 2. verdenskrig appellerer til spændende dialog mellem barn & voksen. Særligt bedste – og oldeforældre vil nok kunne bidrage med interessante vinkler. Samtidig er det oplagt at drage paralleller til nutidens flygtningedebat. Filmen tager desuden fat på temaer som mod, søskendeforhold og sammenhold.

Baseret på Maja Lundes norske børnebog “Over grensen” (2012).