Nomadland

Det hænder at nyere, amerikanske film ’tør’ se sociale forhold fra tabernes ringhjørne. ”Nomadland” er et lavstemt og varmt drama fra 2020, skrevet, klippet, produceret og instrueret af Chloé Zhao. Filmen har Frances McDormand (”Mississippi Burning”; ”Fargo”; ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” – blandt mange andre) i hovedrollen som en kvinde der forlader sin hjemby Empire i Nevada, efter sin mands død og den eneste industri i byen lukker, for at være “husløs” og rejse rundt i USA.

Finanskrise og vanskeligheder i de traditionelle, amerikanske industrier betød social deroute for mange amerikanere, og disse omstændigheder udgør filmens bagtæppe – uden politiske pegefingre, men med værdighed og menneskelighed som ledetråd.

Filmen vandt Guldløven på Filmfestivalen i Venedig i september 2020 og hele 3 Oscars – for Bedste Film, Bedste Instruktør og Bedste Kvindelige Hovedrolle. Afledte effekter af corona-situationen betød, at den kun fik begrænset visning i danske biografer. Det råder Filmklub Asta nu bod på i Sydsjælland.